Inloggen Contact

Actuele energieprijzen op dagmarkten

In 2020 noteren de variabele markten voor stroom en gas uitzonderlijk lage prijsniveaus. Belangrijkste oorzaken:

  1. De zeer zachte winter waarin veel minder gas werd verbruikt dan gebruikelijk. De gasvoorraden zijn daardoor veel voller dan normaal na een winterperiode.
  2. De lage gasprijs zorgt ervoor dat gascentrales in Nederland, die ruim 50% van de stroom produceren, voordeliger kunnen draaien.
  3. De ruime en groeiende productie van wind- en zonne-energie zorgt voor een sterke toename van het stroomaanbod, terwijl de vraag relatief stabiel blijft.

Het voordeel ten opzichte van de vaste prijs die de afgelopen jaren voor 2020 vastgelegd kon worden, noteert dit jaar tot op heden liefst 30 tot 40 procent.

energie scholt energy
energie inkopen grafiek scholt energy

Invloed vraag- en aanbod energie markt

De directe invloed van vraag- en aanbod op de dagmarkten, werd dit jaar in enkele weekenden extra duidelijk. Terwijl de industriële vraag daalde, steeg het aanbod juist door enkele zonnige en windrijke dagen. Op zeven dagen in maart en april werden er zelfs negatieve uurprijzen verhandeld in de middag. Gedurende verschillende uren was er sprake van een stroomoverschot, waardoor afnemers in feite betaald werden om stroom te verbruiken.