Nederland Nederlands
Zoncppanieuws

Ruimte is schaars

De Jonge en Jetten geven aan dat er zorgvuldig met de grond in Nederland moet worden omgegaan, 'omdat die schaars is'. Er liggen veel plannen die ruimte opslokken, zoals bijvoorbeeld grootschalige woningbouw. De ministers zijn van mening dat de natuur beschermd moet worden en dat er voldoende landbouwgrond moet blijven voor de voedselvoorziening.

 

Nieuwe afspraken over plaatsingsvolgorde

Het Rijk heeft in overleg met provincies, gemeenten en waterschappen nieuwe afspraken gemaakt voor de voorkeursvolgorde voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze volgorde wordt door de provincies juridisch vastgelegd in de provinciale verordeningen.

De plaatsingsvolgorde van zonnepanelen is als volgt:

  1. Daken en gevels van gebouwen zoals bijvoorbeeld daken van industrieterreinen, maar ook op kassen en daken boven parkeerplaatsen.
  2. Onbenutte terreinen in bebouwde gebieden.
  3. Onbenutte terreinen in landelijke gebieden.
  4. Landbouw- en natuurgronden. Vanaf 1 januari 2024 worden hiervoor geen vergunningen meer verleend, enkele uitzonderingen daargelaten.

 

Uitzonderingen

Plannen die nu al in ontwikkeling zijn en afwijken van de nieuwe afspraken gaan door. Voor nieuwe zonneparken op landbouw- en natuurgronden worden geen vergunningen verleend, maar er zijn enkele uitzonderingen:

  • Als de landbouwgrond op termijn een andere bestemming krijgt, zoals een woonbestemming.
  • Als de aanleg van het zonnepark bijdraagt aan de vermindering van netcongestie (overbelast elektriciteitsnetwerk) en hierdoor de situatie op het netwerk verbetert.
Renewable Energy Solar Panels Wind Turbines Green Grass Blue Sky

CPPA met zonneparken

Hoewel zonneparken op landbouw- en natuurgronden niet langer zijn toegestaan, kunnen reeds gebouwde en geplande zon- en windparken dienst doen als directe stroomvoorziening voor grootzakelijke energieverbruikers. Rechtstreeks duurzame stroom afnemen (organisatie of bedrijf) voor een vast aantal jaren tegen een vaste prijs van een specifieke producent (wind- of zonnepark) is mogelijk via een CPPA; een Corporate Power Purchase Agreement. De nieuwe afspraken remmen in de toekomst de groei van het aantal zonneparken, waardoor een CPPA overeenkomst actueler is dan ooit. Op de lange termijn kan het lastiger zijn om een CPPA met een zonnepark te sluiten.

Als energiespecialist heeft Scholt Energy al jaren ervaring op het gebied van verduurzaming en (duurzame) energie-inkoop. Zo hebben wij overeenkomsten met diverse wind- en zonneparken. Heeft u interesse om (lokale) duurzame energie van een zonnepark af te nemen? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. Onze energiespecialisten kijken samen met u wat het beste aansluit bij de energiebehoefte en duurzame doelstellingen van uw bedrijf.

Ook rechtstreeks groene stroom afnemen van een zon- of windpark?

Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten.

Rick Cuijpers Klein