Nederland Nederlands
Agri PV A73 (3)

Een Power Purchase Agreement (PPA) is een stroomafnameovereenkomst tussen twee partijen: een duurzame elektriciteitsproducent en een energieleverancier. Een PPA omvat alle voorwaarden van deze overeenkomst, waaronder de hoeveelheid te leveren elektriciteit, de prijs, de looptijd en de vereiste boekhouding.

Curtailment op onbalansmarkt en markt voor noodvermogen

Het effect van de energietransitie is dat het elektriciteitsnet steeds meer gevoed wordt door hernieuwbare energiestromen die een variërend vermogen aan energie leveren. Om dit variërend vermogen in balans te houden zijn regelbare energiestromen nodig. De productie van wind- en zonne-energie is een vorm van regelbaar vermogen en kan tijdelijk worden verminderd of zelfs worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld bij een overbelast stroomnet. Dit wordt curtailment genoemd.  Het agri-zonnepark in Bijsterhuizen wordt ingezet als asset op de markten voor onbalans en noodvermogen.

Onbalans

Wanneer er binnen een korte tijdsperiode een overschot aan energie ontstaat op de markt, kan het zonnesysteem reageren door minder te produceren. Daarmee verkleinen we het overschot op de onbalansmarkt. Om de gemiste opbrengsten te compenseren staat er hier een vergoeding tegenover voor de duurzame energieproducent.

Noodvermogen

De markt voor noodvermogen is een reservemarkt van TenneT en heeft als doel het  hoogspanningsnet in balans te houden. TenneT koopt vermogen in dat kan worden ingezet als er een te groot verschil tussen vraag en aanbod dreigt. Hiervoor zijn er drie verschillende markten: FCR (primaire reserve), aFRR (secundaire- of regelvermogen) en mFRR (tertiaire- of noodvermogen). Het agri-zonnepark in Bijsterhuizen wordt ingezet op de mFRR-markt. Voor het ter beschikking staan van deze dienst ontvangen Scholt Energy en Koolen Industries een vergoeding vanuit TenneT.

Agri PV A73

Agri-zonnepark

Het zonnepark ligt naast de A73, vlakbij Nijmegen en is op dit moment het grootste Agri-zonneproject van Nederland. In tegenstelling tot andere zonneparken werd dit park gerealiseerd op landbouwgrond waarbij de grond voor twee doeleinden wordt benut. De zonnepanelen staan verhoogd opgesteld, waardoor er onder de panelen schaduwgewassen geteeld kunnen worden. Het park dat Koolen Industries ontwikkelde bestaat uit 30.000 zonnepanelen verspreid over 20.000 m2. In totaal heeft het park een vermogen van 20 MW en kan in hiermee in theorie 7.700 huishoudens van stroom voorzien. Het park is sinds november 2023 operationeel.

Eind december 2023 werd het zonnepark door Koolen Industries verkocht aan de Belgische Energy Solutions Group (ESG). ESG is bijzonder ervaren in het exploiteren van grootschalige zonneparken. Agri-energiepark Bijsterhuizen is het eerste Agri-zonnepark binnen het portfolio van de Belgische investeringsgroep.  

Rol Scholt Energy

Scholt Energy treedt op als Balancing Responsible Party (BRP) van de opgewekte zonne-energie en verzorgt de verkoop van de Garanties van Oorsprong (GvO’s). Daarnaast passen wij curtailment op energiemarkten en balanceringsmarkten toe vanuit onze rol als Balancing Service Provider (BSP), waardoor Koolen Industies een hogere opbrengst voor de productie kan realiseren. Dit alles maakt deel uit van de PPA-overeenkomst. Tot slot verzorgen wij de gehele financiële en administratieve afwikkeling van de koppeling tussen de betrokken partijen. Als energiespecialist heeft Scholt Energy al jaren ervaring op het gebied van verduurzaming en (duurzame) energie-inkoop. Zo hebben wij overeenkomsten met diverse wind- en zonneparken.

Over Koolen Industries

Koolen Industries is in 2019 opgericht door ondernemer en investeerder Kees Koolen. Met een groep van 29 schone energiebedrijven werkt Koolen Industries aan een wereld waarin schone energie voor iedereen bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar is. Vanuit een one-stop-shop aanpak helpt zij zakelijke klanten met het verduurzamen van hun energiesysteem van opwek tot toepassing. Andere ondernemers en bedrijven goed kunnen adviseren en helpen bij het realiseren van hun energieprojecten vraagt om echte ervaring. Koolen Industries heeft dit agri-zonnepark daarom zelf ontwikkeld. Nu het park volledig operationeel is heeft zij het park verkocht aan ESG die het park verder zal exploiteren.

Over ESG

Het van oorsprong Belgische Energy Solutions Group NV (ESG), is een groene onafhankelijke stroomproducent gespecialiseerd in groene energieproductie (zon & wind energie), opslag (o.a. BESS) en EV-laadpalen (supercharger netwerk). ESG is in 2015 ontstaan als samenwerking tussen Edison Energy en Patronale Life, een Belgische levensverzekeraar. Patronale Life is nog steeds meerderheidsaandeelhouder in ESG.

De missie van ESG is om een relevante bijdrage te leveren aan de energietransitie in de Benelux en omringende landen. Als marktleider in de Benelux is ESG goed op weg, met een eigen groene energieproductie portefeuille van meer dan 800 MW, een technologie portefeuille (BESS en EV) van ~ 150 MW, en een netwerk van 25 superchargers.

ESG heeft een voor de sector unieke strategie gebaseerd op 1) "buy, build & hold” van duurzame energieprojecten en 2) het met haar eigen unieke expertise snel inspelen op nieuwe marktkansen in de energiesector.  ESG heeft de ambitie om in 2027 haar groene portefeuille te verdubbelen. Met haar (internationale) netwerk van aandeelhouders, banken en investeerders heeft ESG ruim toegang tot het benodigde kapitaal om deze ambitie te kunnen verwezenlijken. Vanuit kantoren in België en Nederland wordt allereerst gekeken naar kansen in de Benelux-markt, maar men staat ook open voor kansen in andere landen.

Ook rechtstreeks groene stroom afnemen van een wind- of zonnepark?

Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten. 

Rick Cuijpers Klein