Nederland Nederlands
Industrieterrein Haven In Waalwijk Local Energy Hub + Bron

Er is steeds minder ruimte beschikbaar op het elektriciteitsnet om grootschalige zoninstallaties te plaatsen en aan te sluiten. Tegelijkertijd vragen elektrische vrachtwagens hoge vermogens van het elektriciteitsnet en wordt er een explosieve toename in elektrisch vervoer in de logistieke sector verwacht. Het elektriciteitsnet kan met slimme systeemoplossingen veel efficiënter en beter benut worden.   

Verbinden Zonwind Industrie

Flexibiliteit uit Local Energy Hubs

Flexibiliteit is een van die systeemoplossingen en betekent het inzetten van processen en systemen waarmee de vraag of het aanbod van elektriciteit in balans wordt gebracht. Op industrieterreinen zijn bestaande of nieuwe processen en systemen vaak relatief makkelijk aan elkaar te koppelen.

Het project Local Energy Hubs richt zich daarom op industrieterreinen waar een schaalbare systeemoplossing, bestaande uit een decentrale energie-infrastructuur, wordt toegepast. Daarin worden optimalisatiestrategieën ontwikkeld voor grootschalige zoninstallaties, energieopslagsystemen, laadstations voor E-trucks en verbruikers van duurzame energie. Zo kan bijvoorbeeld de geproduceerde elektriciteit van de zoninstallaties op industriële daken worden opgeslagen in een energieopslagsysteem en worden ingezet bij een elektriciteitstekort. Een ander voorbeeld is dat het verbruik van de Local Energy Hub wordt gestuurd door E-trucks op te laden met de zonne-energie tegen een lagere kostprijs bij een elektriciteitsoverschot.

Door de processen en systemen op industrieterreinen aan elkaar te koppelen ontstaat lokale flexibiliteit die kan worden ingezet op het moment dat het elektriciteitsnetwerk de stroomvraag  niet meer aan kan (congestiemanagement).

Een gegarandeerd aanbod van flexibiliteit maakt het mogelijk om eenzelfde hoeveelheid vermogen aan duurzame zonne-energie lokaal voor andere aansluitingen te benutten. Door de koppeling van consumptie en opwek binnen de Local Energy Hub kan lokaal opgewekte energie ook lokaal worden verbruikt door aangesloten bedrijven binnen het industrieterrein. Daarnaast krijgen bedrijven die graag willen verduurzamen middels zonne-energie, maar door beperkingen vanwege congestie dit nu niet kunnen, straks wel de mogelijkheid om een zoninstallatie te plaatsen door de koppeling aan een Local Energy Hub.

Local Energy Hubs Heliox

Pilot Local Energy Hubs

Diverse regio’s en gemeenten waar (duurzame) energie een belangrijk onderwerp is, steunen dit project. Het plan is om Local Energy Hubs middels pilots te demonstreren. Firan, Solar Valley, Heliox en Scholt Energy zijn momenteel bezig met het opstarten van vier pilot(s) in regio’s Tilburg, Waalwijk en Zaltbommel. De uitkomsten van deze pilots dragen bij aan de ontwikkeling van een blauwdruk voor toekomstige Local Energy Hubs op andere bedrijventerreinen. ScaleUp Capital ondersteunt de betrokken partijen met projectmanagement. Daarnaast boden ze ondersteuning bij het opstellen van het projectvoorstel.

MOOI-SIGOHE

De MOOI-SIGOHE subsidie stimuleert initiatieven voor grootschalige opwekking van hernieuwbare elektriciteit. Van de 46 projectvoorstellen en 11 definitieve projectaanvragen valt Local Energy Hubs onder de 5 gehonoreerde projecten waar subsidie aan is toegekend. Deze vijf samenwerkingsverbanden kregen voor een totaalbedrag van ruim €13 miljoen subsidie om aan oplossingen te werken binnen de energiesector op het gebied van: transport en distributie, opslag en conversie, en gebruik. Partijen uit de hele keten werken samen om overstijgende systeemoplossingen te ontwikkelen met een grote kans van slagen. De subsidie is onderdeel van de Topsector Energie-regelingen en wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgevoerd.

Benieuwd of uw bedrijf ook flexibiliteit kan leveren?

Neem dan contact op met onze Energy Transition Specialisten. 

Rick Cuijpers Klein