Inloggen Contact

Uitlezen meterstanden

Hieronder vindt u een uitleg over het uitlezen van de meest voorkomende meters.

Elektriciteitsmeter
met één telwerk

Van een elektriciteitsmeter met een enkel telwerk hoeft u alleen de cijfers vóór de komma over te nemen.

Elektriciteitsmeter
met twee telwerken

Meters met twee telwerken registreren de meterstanden in de piek- en daluren. U hoeft alleen de cijfers vóór de komma over te nemen. Geef altijd beide standen aan ons door, ook als u een enkeltarief betaalt voor uw stroom. Teller I is vaak het bovenste of linker telwerk en teller II het onderste of rechter telwerk. Dit staat ook altijd aangegeven op de meter.

Elektronische meter

Een elektronische meter is niet altijd ook een slimme meter. De standen van elektronische meters die niet op afstand door de netbeheerder kunnen worden uitgelezen, moeten daarom handmatig worden doorgegeven. Met een druk op de (meestal blauwe) knop van de elektronische meter, kunt u de verschillende standen één voor één oproepen. Een elektronische meter toont maximaal vier standen. De standen I en II laten de meterstanden in de piek- en daluren zien. De standen III en IV zijn bedoeld voor teruglevering en zijn voor u enkel van toepassing als u zelf energie opwekt. In sommige gevallen toont een elektronische meter alle standen tegelijk op één display, of worden ze automatisch achter elkaar getoond. Bij elke stand staat een nummer dat weergeeft voor welk telwerk de stand is.

Slimme meter

 

Een slimme meter wordt op afstand uitgelezen. U hoeft daarom zelf geen meterstanden door te geven. Indien u toch een verzoek krijgt om dit te doen, neem dan even contact met ons op. Mogelijk was het om technische redenen niet mogelijk om uw gegevens uit te lezen. U kunt zelf de standen van uw slimme meter bekijken, door op de blauwe of groene knop te drukken. De standen I en II laten de meterstanden in piek- en daluren zien. De standen III en IV (of, in sommige gevallen: V, VI, VII en VIII) zijn bedoeld voor teruglevering en zijn voor u enkel van toepassing als u zelf energie opwekt.

Gasmeter

 

Een gasmeter geeft altijd maar één stand weer. U hoeft enkel de cijfers vóór de komma op de teller aan ons door te geven. De cijfers in de rode vakjes hoeft u niet te noteren.