Inloggen Contact
Bericht Foto 1

Innovatief onderzoek

Afgelopen jaar zijn Scholt Energy medewerker Bart Stappers en Sumeyra Demir van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) als PhD-kandidaten een promotietraject gestart. Onder professionele begeleiding vanuit TU/e voeren  Bart en Sumeyra de komende vier jaar fulltime een wetenschappelijk onderzoek uit. Dit academisch onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe SEC het beste inkoopmoment zo nauwkeurig mogelijk kan bepalen.

Tegelijkertijd zorgt een geoptimaliseerde inkoopstrategie ervoor dat de onbalanskosten verder worden gereduceerd. Onbalans ontstaat wanneer vraag- en aanbod van elektriciteit uit balans raken. Netbeheerder TenneT moet door deze onbalans extra elektriciteit inkopen of juist verkopen op verschillende markten. De kosten hiervan worden verhaald op de veroorzakers van deze onbalans.

DSC00051

Scholt Energy streeft ernaar om deze kosten te voorkomen. Daarom analyseren Bart & Sumeyra momenteel hoe kunstmatige intelligentie toegepast kan worden om onze inkoop op de verschillende markten zo efficiënt mogelijk te maken. Met kunstmatige intelligentie laten we een computer leren en denken, zodat deze in staat is om betere beslissingen te nemen dan een mens. Op basis van het onderzoek, analyses en modellen wordt de complete inkoopstrategie voor SEC verder verfijnd en doorontwikkeld.

B&S

Onze organisatie bestaat uit verschillende afdelingen, waaronder de afdeling Balancing & Sourcing (B&S). Dit is de tradingafdeling van Scholt Energy, wat inhoudt dat de specialisten die op deze afdeling werken continu bezig zijn met het volgen, analyseren, vergelijken en voorspellen van de energiemarkt en haar prijzen. Deze werkwijze is nodig om een goed onderbouwd inkoopadvies richting de klant uit te brengen. Het doel van de afdeling B&S is om zo gunstig mogelijk in te kopen voor klanten die elektriciteit afnemen of te verkopen voor klanten die elektriciteit produceren.

Afdeling B&S handelt op verschillende markten, namelijk de termijnmarkt (tot 1 maand voor levering), day-ahead (12-36 uur voor levering), intraday (5 – 65 minuten voor levering) en de onbalansmarkt (real-time). Scholt Energy bepaalt in overleg met de klant een optimale inkoopspreidingstrategie, waarbij het door de klant gewenste risicoprofiel doorslaggevend is.

DSC00026 Bericht Foto 1 DSC00009